Tulorekisteri muuttaa palkanlaskentaa -mutta miten?

Tulorekisterin muutokset yrityksen palkanlaskennassa

Paljon julkisuudessakin esillä ollut tulorekisteri sekä siihen liittyvä laki muuttaa yritysten palkanlaskentaa 1.1.2019 lähtien. Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tulotietojärjestelmä, johon kootaan kaikkien suoritusten maksajien tiedot lähes reaaliaikaisesti tulonsaajatasolla. Kaikki suoritetut maksut on ilmoitettava viimeistään viisi kalenteripäivää maksupäivän jälkeen.

Tulorekisteristä tiedot välitetään tiedon käyttäjille. Alkuvaiheessa tulorekisteriä hyödyntävät Verohallinto, työeläkeyhtiöt, Työttömyysvakuutusrahasto ja Kela. Tiedot välitetään vain siinä laajuudessa kuin muu lainsäädäntö antaa niihin oikeuden. Vuonna 2020 mukaan tulevat mm. Tilastokeskus, vahinkovakuutusyhtiöt, työttömyyskassat ja työsuojeluviranomainen. Palkoista tehtävät vuosi-ilmoitukset jäävät vaiheittain 2019 vuodesta alkaen historiaan.

Mikä muuttuu Tulorekisterin myötä:

  1. Maksetut palkat, luontoisedut, palkkiot, työkorvaukset sekä muut ansiotulot on ilmoitettava tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen viimeistään viisi kalenteripäivää maksupäivän jälkeen.
  2. Tulonsaajien perustiedot ilmoitetaan tulorekisteriin aiempaa laajemmin, jotta tiedon käyttäjät saavat tulorekisteristä tarvitsemansa tiedot.
  3. Luontoisedut on ilmoitettava, kun ne ovat henkilön käytettävissä. Jos esimerkiksi autoetu muuttuu, on tiedot ilmoitettava palkanlaskentaan heti muutospäivästä alkaen. Luontoisedut siis tullaan käsittelemään ja ilmoittamaan kuukausittain vaikka rahapalkan maksua ei olisi.
  4. Myös kaikki maksetut palkkaennakot sekä laskutetut työkorvaukset (jos saaja on yksityishenkilö tai toiminimiyrittäjä, joka ei ole ennakkoperintärekisterissä) on ilmoitettava tulorekisteriin. Palkkaennakoista on perittävä ennakonpidätys ja muut työntekijämaksut eli käytännössä ennakko on laskettava palkaksi. Suosittelemme, että vuoden vaihteen jälkeen palkkaennakoita ei maksettaisi ollenkaan.
  5. Tulorekisteriin ilmoitetaan samassa aikatauluissa myös sekä verovapaat että veronalaiset matkakustannusten korvaukset, esimerkiksi päivärahat ja kilometrikorvaukset.

Älä huolehdi, me autamme.

Huolehdimme, että asiakkaamme ovat valmiina tulorekisteriin. Teemme tulorekisterivalmistelut sekä Procountoriin että Netvisoriin. Tarkoituksena on, että tulorekisteri aiheuttaisi mahdollisimman vähän haasteita yrityksen palkanlaskennalle ja sen tarjoamista hyödyistä päästäisiin nauttimaan mahdollisimman pian. Mikäli sinulla on kysyttävää tulorekisteriin liittyen, ole meihin yhteydessä!

Ota
yhteyttä
Website by Haaja