Nappaa tästä vinkit pikkujoulukulujen, henkilökunnan joululahjojen ja edustuskulujen vähennyskelpoisuuteen ja verotukseen.
Pikkujoulut
Henkilökuntajuhlat, kuten pikkujoulut, katsotaan tapahtuvan verollista liiketoimintaa varten, jos yritys järjestää tapahtumat esimerkiksi lisätäkseen viihtyvyyttä työssä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta työpaikalla. Yritys saa siten vähentää kuluista (esimerkiksi ohjelma, tilavuokra, ruoka- ja juomatarjoilut, yhteiskuljetus) arvonlisäveron ja ne ovat täysin vähennyskelpoisia tuloverotuksessa kunhan tilaisuus on avoin koko yrityksen henkilöstölle/osastolle/yksikölle, se järjestetään yhtiön määräämänä ajankohtana ja yhtiön määrämässä paikassa. Tilaisuuden sisältö sen sijaan on täysin vapaa eli henkilökuntajuhlien ei tarvitse sisältää koulutusta, sisäistä palaveria tai muutakaan asiapitoista ohjelmaa.
Joululahjat henkilökunnalle
Vähäiset esinelahjat, kuten viinipullo tai herkkukori, katsotaan liiketoiminnan muiksi kuluiksi ja ne ovat saajalleen verovapaita. Vähäisen esinelahjan suuruudeksi on määritelty enintään 100 euroa (sis. alv). Rahalahja on aina verotettava etuus, samoin lahjakortti, jos sitä ei ole yksilöity tietyn esineen tai palvelun ostoa varten. Myös henkilöiden itsensä valitsemat esineet katsotaan veronalaiseksi palkkatuloksi. Yritys ei saa vähentää arvonlisäveroa henkilökunnan lahjakuluista, koska ne katsotaan menevän yksityiseen kulutukseen, mutta tuloverotuksessa ne ovat kokonaan vähennyskelpoisia.
Edustuskulut pikkujouluissa
Joululahjat liikekumppaneille tai glögitarjoilu asiakkaille ravintolassa ovat edustuskuluja. Edustuskuluista ei saa vähentää arvonlisäveroa, koska ne ovat luonteensa vuoksi lähellä yksityisiä elantokustannuksia ja kohdistuvat yrityksen ulkopuolisiin tahoihin. Tuloverotuksessa kuluista saa vähentää puolet. Edustuskulujen tositteista on oltava selvitettävissä kulujen luonne ja niiden liittyminen elinkeinotoimintaan. Esimerkiksi osallistujien nimet on suositeltavaa kirjata ylös.
Pikkujouluterveisin,
Anne Tynkkynen, Talentree Oy